back to notes

mufiny bez laktozy

http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/05/muffiny-z-truskawkami-bez-mleka.html
- ciekawy blog

Muffinki idealne dla ludzi, którzy nie tolerują laktozy zawartej w mleku oraz dla takich jak ja, czyli ludzi którzy akurat nie mieli w domu mleka : ))
Miałam w domu truskawki i strasznie chciało mi się coś słodkiego, dlatego postanowiłam upiec babeczki. Pech chciał, że w domu nie miałam mleka, ale jak wiadomo, potrzeba matką wynalazków : ). Mleko w moich muffinkach zastąpiłam zwykłą wodą gazowaną, a margarynę olejem i ku mojemu zdziwieniu babeczki wyszły jeszcze lepsze niż zazwyczaj. Były leciutkie i puszyste. Zapraszam !
o.

Składniki na około 12 szt. :

2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 szkl. wody gazowanej
1 szkl. pokrojonych truskawek

Tradycyjnie, w jednym naczyniu połączyć składniki suche (mąkę przesiać), a w drugim mokre. Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Wystarczy mieszać trzepaczką, nie trzeba używać miksera. Dodać pokrojone truskawki i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto nakładać do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !

warianty:

- z kakao
dodalam trzy lyzeczki kakao :lyzka ciasta kawalek czekolady doslownie 1/4 kostki i kolejana lyzka....niebo w gebie :D
- zwykla woda i soda;
Jako, że prócz mleka nie miałam w domu również wody gazowanej, poszłam za Twoją radą i wykombinowałam :) Do zwykłej wody dodałam około łyżeczkę sody :) A zamiast truskawek pokusiłam się na powidła śliwkowe.
Będę szczera: przepis jest fenomenalny!! :) Jeszcze nigdy, nigdy, nigdy nie uzyskałam tak PRZEpuszystych muffinek!!!! Są wprost genialne! Mają konsystencję wręcz piankową!


last updated august 2018